الگوریتمهای فراابتکاری:
روشها و الگوریتمهای بهینهسازی به دو دسته الگوریتمهای دقیق (exact) و الگوریتمهای تقریبی (approximate algortithms) تقسیمبندی میشوند. الگوریتمهای دقیق قادر به یافتن جواب بهینه به صورت دقیق هستند اما در مورد مسائل بهینه سازی سخت کارایی ندارند و زمان حل آنها در این مسائل به صورت نمایی افزایش مییابد. الگوریتمهای تقریبی قادر به یافتن جوابهای خوب (نزدیک به بهینه) در زمان حل کوتاه برای مسائل بهینهسازی سخت هستند. الگوریتمهای تقریبی نیز به سه دسته الگوریتمهای ابتکاری (heuristic) و فراابتکاری (meta-heuristic) و فوق ابتکاری (hyper heuristic) بخش بندی می شوند.
دو مشکل اصلی الگوریتمهای ابتکاری، قرار گرفتن آنها در بهینههای محلی، و ناتوانی آنها برای کاربرد در مسائل گوناگون است. الگوریتمهای فراابتکاری برای حل این مشکلات الگوریتمهای ابتکاری ارائه شدهاند. در واقع الگوریتمهای فراابتکاری، یکی از انواع الگوریتمهای بهینهسازی تقریبی هستند که دارای راهکارهای برونرفت از بهینه محلی میباشند و قابل کاربرد در طیف گسترده ای از مسائل هستند. رده های گوناگونی از این نوع الگوریتم در ده های اخیر توسعه یافته است.
الگوریتم ژنتیک (Genetic Algorithm) یا GA، به طور قطع شناخته شده ترین روش بهینه سازی هوشمند و الگوریتم تکاملی است، که کاربردهای فراوانی در رشته های مختلف علمی و مهندسی دارد. اهمیت این الگوریتم در محاسبات تکاملی و هوش محاسباتی به قدری است که اولین کلمه ای که پس از عبارت “الگوریتم تکاملی” به ذهن می رسد، الگوریتم ژنتیک است. بسیاری از افراد، سایر روش های بهینه سازی هوشمند را، نسخه های تغییر یافته ای از الگوریتم ژنتیک می شناسند و قائل به اصالت وجود و ماهیت سایر الگوریتم ها نیستند.
الگوریتم جستجوی ممنوعه (Tabu Search) (TS) یک الگوریتم بهینهسازی فراابتکاری است که برای اولین بار در سال ۱۹۸۶ توسط گلووِر Glover معرفی شد.
در فایل WORD زیر اطلاعاتی در خصوص الگوریتم ژنتیک (GA) و الگوریتم جستجوی ممنوعه (TS) برای شما عزیزان جمع آوری شده است.